Feike Gerrits Tuinstra en Pietje Tuinstra-van der Galiën


Feike Tuinstra en Pietje Tuinstra-van der Galiën


Feike en Pietje

Feike is een broer van Fokke Tuinstra (meer over de familie Fokke Tuinstra)

De ouders van Fokke en Feike waren:
Gerrit Freerks Tuinstra, geboren 12 januari 1831 te Oudwoude, overleden 20 januari 1881 te Kollumerzwaag en
Sjoukjen Visser, geboren 15 november 1832 te Oudwoude, overleden 4 december 1916 te Westergeest.
Zij zijn getrouwd op 9 mei 1863.
Hun 5 kinderen waren:
Feike (1864, gehuwd met Pietje van der Galiën)
Ymkje (1865-1882)
Sytske (1866, gehuwd met Ate Delfstra)
Fokke (1869, gehuwd met Sytske Huizinga)
Freerkje (1874, gehuwd met Wytze Zuidema)

De kinderen van Feike Tuinstra en Pietje Tuinstra- van der Galiën waren:
Sjoukje, getrouwd met Jitze Visser
Sjoerd ( geb. 1894, overleden 1973) getrouwd met Janke Zijlstra
Gerrit


Dochter Sjoukje met haar ouders Feike en Pietje


De kinderen Sjoerd en Sjoukje Tuinstra

Meer over zoon Sjoerd en zijn vrouw  Janke Tuinstra-Zijlstra


Op deze foto staan alle drie kinderen  van Feike Tuinstra (Gerrit, Sjoerd en Sjoukje)

Foto van de leerlingen van de openbare school te Westergeest van 1905.
Bovenste rij: meester Boonstra, ondr. Kornelis Steenstra, Johannes de Boer, Aaltje Hoogeboom,( Handwerkonderwijzeres), Gerrit Tuinstra, Sjoerd Tuinstra, Pietje Bosgraaf, Wietske Wiersma, Eelkje Hoekstra, Martha Visser, meester Westerkamp hoofd.
2e rij: Jan van Assen, Johannes Wiersma, Taede Steenstra, Aukje Visser, Anna Hoekstra, Klaaske Niewijk, Sjoukje Tuinstra ( later getrouwd met Jitze Visser).
3e rij: Froukje van Assen, Roelof de Boer, Folkert Niewijk, Jan Bosgraaf, Fokke de Boer, Boele Dijkstra, Folkje Dijkstra, Jitske Visser.


Feike Tuinstra met 2 kleinkinderen Feike Tuinstra (links) en Feike Visser (rechts)


De naam Feike Tuinstra komen we ook tegen als lid van de Oudercommissie van de openbare School, samen met zijn zoon Sjoerd Tuinstra.

1930 Achter v.l.n.r.: Feike Tuinstra, Tsjalling Boonstra, juffer Haakma en Sjoerd Tuinstra
Voor v.l.n.r.: Jitse Sikkema, Jacob Hoogeboom, Oebele Vries, master Ter Horst, Durk Annema, Romke van der Veen

Wietske Wiersma schreef het volgende over Feike Tuinstra:

Jopie Schotanus schreef over Feike Tuinstra:

Feike Gerrits Tuinstra en Pietje Tuinstra- van der Galiën ( tekst is van Theo Delfstra)

Feike Gerrits Tuinstra werd geboren op 19 mei 1864 onder de rook van Westergeest, maar formeel op het dorpsgebied van Kollumerzwaag. Zijn ouders, Gerrit Freerks Tuinstra en Sjoukje Feikes Visser, woonden langs de kronkelige Petsloot. Het was het enige huisje in de verder vrij drassige Mieden. Vader en moeder waren sinds 1864 eigendom van het huisje aldaar, welke zij toen samen met ca. drie hectare omliggend kochten voor f 1.950,-. In 1880/81 werd de Petsloot verbreed en gekanaliseerd tot Nieuwe Zwemmer. Een strookje grond van de fam. Tuinstra werd daarbij onteigend; zij krijgen een geldbedrag, onder andere ‘tot het bouwen eener nieuwe woning’, want die stond nu te dicht op de Zwemmer. Een meter of vijftig zuidelijker bouwden de Tuinstra’s een nieuw huis (locatie nu Petsleatwei 6).

In 1884 werd Feike Tuinstra, arbeider te Kollumerzwaag, gekeurd voor de militaire dienst. Zijn omschrijving: 1m68 lang (wat toen gemiddeld was voor een man), ovaal aangezicht, rond voorhoofd, blauwe ogen, gewone neus en mond, blond haar. Wegens broederdienst werd hij vrijgesteld (zijn oudere broer Freerk was al tot de dienst aangewezen).

Kennelijk was Feike geen voorbeeldige jongeman. We komen hem in zijn jonge jaren tegen in het rechterlijk archief wegens lichte vergrijpen. In 1884 werd hij veroordeelt tot 1 dag gevangenisstraf wegens diefstal. In 1891 wegens mishandeling van een ambtenaar, gepleegd samen met ene Jan Kuipers uit Westergeest, met als gevolg ieder veertien dagen gevangenisstraf.

Volgens de bevolkingsregisters woonde Feike thuis tot zijn trouwen in 1893. Of dat klopt is maar de vraag, want die registers waren zeer gebrekkig. Zijn moeder Sjoukje verkocht het ouderlijk huis langs De Nieuwe Zwemmer in 1902 voor f3.400,- aan ene Jan Spoelman te Westergeest, ‘in den koop zijn begrepen twee roeiboten’. Ook bij de inventarisatie van de nalatenschap van Feike’s vader in 1883 wordt o.a. ‘een bootje’ vermeld, evenals een ‘zilveren oorijzer’ dat vast werd gedragen door moeder Sjoukje, een vare koe, een kalve koe, twee lammeren, drie biggen en tien kippen.

Terug naar Feike. Feike trouwde in 1893 met Pietje Sjoerds van der Galien. Hij is dan boerenknecht te Westergeest en Pietje verdiende als dienstbode te Rinsumageest. Uit dit huwelijk komen drie kinderen:

  1. Sjoerd, geboren 8 maart 1894 te Westergeest, gehuwd 18 mei 1918 met Janke Zijlstra. Hij overleed 2 januari 1973.
  2. Gerrit, geboren 22 december 1895 te Westergeest, overleden 3 juni 1912 aldaar.
  3. Sjoukje, geboren 13 juli 1897 te Westergeest, gehuwd 19 december 1918 met Jitse Visser, overleden 11 juni 1988 te Damwoude.

Tijdens zijn huwelijk is Feike gardenier en arbeider bij het cichoreifabriek. Zijn land pachtte hij deels, maar hij had ook een heel klein stukje eigen land tussen de Kollenswei en de Trekvaart.

Ik weet nog niet waar Feike en Pietsje woonden tijdens hun eerste huwelijksjaren. Het gaat in ieder geval om een huurhuisje in Westergeest. Mogelijk gaat het om het huisje die ze in 1906 kopen voor f700,-. Dat is een ‘huis en erf aan den Trekweg bij het Kalkhuis onder Westergeest’ (nu Trekwei 11).
De verkoper was zijn jongere broer Fokke. In één van de eerste jaren na aankoop, bouwde Feike een nieuw huisje op zijn erf Trekwei 11, enkele meters ten noorden van het oude. Even later sloopt hij het oude en betrekt een deel van de oppervlakte daarvan weer bij het nieuwe huis. Hierdoor staat het nieuwe half op dezelfde plek als het oude. Na het overlijden van Feike in 1947 komt Trekwei 11 aan zijn zoon Sjoerd.


Trekwei 11

Berichtnr.: 1714./ feb 2020

Share This:

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Fotoalbum, Trekwei, Triemen

Laat een reactie achter