Inwijding nieuwe luidklok incl. rede Ter Horst

Op 15 november 1949  Inwijding van de nieuwe luidklok in de Nederlands Hervormde Kerk

De rede, die voorzitter ter Horst van Plaatselijk Belang hield op 15 november 1949:

Rede R. ter Horst bij de inwijding van de nieuwe luidklok in de N.H. Kerk Westergeest.

Het tijdperk, waarin we dagelijks de welbekende klanken van onze klok moesten missen, waarin onze lieve doden met stille trom werden weggedragen naar de laatste rustplaats; tijdperk waarin we bij feestdagen in ’t door luchtige huis van oranje en nationale feestdagen onze vreugde niet door geluid konden doen vergezeld gaan is gelukkig voorbij.

Uw en ons geduld is wel op een zware proef gesteld. De firma van Berge had ons toegezegd in 1948. Later kregen we bericht, dat hij in juni 1949 zou komen of eerder. Juni ging voorbij, doch er kwam geen klok. Toen kregen we bericht, dat we de klok konden verwachten in augustus. In september gingen een paar beste leden naar Heiligerlee om op spoed aan te dingen. Er werd toen beloofd dat we de klok in oktober konden verwachten of eerder. Ook de oktobermaand ging voorbij. Eindelijk de 11e november, op Sint Maartensdag, kwam de klok.

Doch nu de klok er is, willen we de teleurstelling vergeten en is ’t slechts dank, die ons hart vervult en wel op de eerste plaats dank aan God. Want na het ernstige verlies, dat de familie Kloosterman op de 1e oorlogsdag 10 mei 1940 trof, is de klok het enig offer, dat we de vijand hebben .. toe te brengen. Ook wat  Insulinde treft, zijn wij er in deze omgeving bijzonder goed bij weggekomen. In onze omgeving is geen enkele jongen gesneuveld. Daarvoor zijn wij Gode dankbaar. In de tweede plaats zeggen we de bevolking hartelijk dank voor de wijze, waarop ze haar medewerking verleend heeft aan de bazar, die wij te Triemen en Westergeest hebben gehouden. Wij danken voor de bijzondere gaven van de Kerkvoogdij, de Diaconie, de beide Begrafenisverenigingen, de Oranjevereniging, de Christelijke Vrouwenvereniging, Dr. Fokkema en onze vroegere plaatsgenoot Stelma, die nog een paar klompen voor de bazar beschikbaar stelde. Doch hoe goed de bevolking zich ook gehouden heeft, we waren er niet gekomen, zonder de toezegging van het Edelachtbare College van Burgemeester en Wethouders, dat zij het tekort uit de Gemeentekas zouden bijbetalen. We danken daarvoor B en W. en dragen de klok en luidinstallatie aan het Gemeentebestuur over.

Tenslotte eindig ik met de wensch, dat deze nieuwe klok ons niet meer door een of andere vijand moge worden ontroofd, doch dat ze haar klanken over Westergeest en omgeving moge doen horen tot op de jongste dag.

De nieuwe luidklok aangebracht in de kerk te Westergeest. Opschrift: “Gegoten 1948”, het gouden regeringsjaar van koningin Wilhelmina ter vervanging van de in 1943 door de Duitse overweldenaar geroofde klok, die dateerde uit 1898, het jaar waarin H.M. de regering aanvaarde.

Inwijding en overdracht hadden plaats op Donderdag 17 november, ’s namiddags in de Nederlands Hervormde Kerk in Westergeest. Dominee F.G. van Binsbergen, leider K. ter Horst draagt klok over aan B en W J. J.Praamsma.

De Burgemeester dankt de bevolking

Intekenlijsten in Triemen en Westergeest voor de aanschaf van een nieuwe luidklok.

 

 

Berichtnr.:3/fbnov2018

 

 

 

 

 

Share This:

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Kerk, Plaatselijk Belang

Laat een reactie achter